ZRC SAZU ...

... že 40 let pomaga razlagati svet
Datum objave: 22. oktober 2021

Novembra letos bo minilo 40 let od ustanovitve ZRC SAZU. Ker so obletnice po navadi razlog, da se retrospektivno ozremo nazaj, storimo to tudi zdaj: leta 1981 je bilo denimo leto, ko je britanska skupina The Rolling Stones posnela uspešnico z naslovom Start Me Up. Seveda kotaleči se kamni pojejo o povsem drugačnem duhu zagona, pa vendar bi lahko tvegali in zapisali, da skladno z besedilom, ki pravi If you start me up I'll never stop, tudi ZRC SAZU od svoje ustanovitve že štiri desetletja zaganja in poganja kolesje. Kolesje raziskovalne dejavnosti, predvsem na področju humanistike in družboslovja. Prav zaradi vztrajnosti in veliko vneme se ponaša s prelomnimi znanstvenimi dosežki, ki so zaznamovali slovenski prostor in ustanovo povzdignili v moderno raziskovalno središče, dobro umeščeno v mednarodno akademsko omrežje.

Štirideset let kasneje po tistem prelomnem letu 1981 smo si – četudi v čudnih časih in z upoštevanjem vseh epidemioloških predpisov – privoščili slavje ob okrogli obletnici. Za uradni del slavja, ki je že za nami in katerega utrinke si lahko ogledate na povezavi, smo izkoristili ugodne vremenske danosti in se družili pretežno na prostem. Dopolnjenih štirideset pa smo z manjšimi in večjimi dejanji poskušali obeležiti že med letom. Osvežili smo celostno podobo in prenovili celotno spletno stran, knjigarno Azil, ki deluje pod okriljem hišne Založbe ZRC, smo vrnili v njene prvotne prostore in ji nadeli novo podobo, objavili pa smo tudi priložnostni publikaciji Pregovorni spomin in komplet razglednic.

Še naprej pa si bomo prizadevali, da bodo naša okna v svet na stežaj odprta, uporabnikom prijazna in skladna z našim osnovnim poslanstvom: ostati gonilna sila vključevanja državljank in državljanov v znanost. Zato vabljeni, da še kdaj obiščete naše prenovljeno spletišče (kjer boste v rubrikah Novice in dogodki našli (skoraj) vse o dogajanju v naši hiši) in knjigarno ali si preberete katero od raznolikih znanstvenih vsebin strokovne spletne revije Alternator, ki deluje od leta 2020 prav na pobudo ZRC SAZU.

ZRC SAZU že 40 let pomaga razlagati svet, kar je tudi geslo letošnjega obeleževanja okrogle obletnice. Ker so časi turbulentni (vemo, da vsak za svoj čas vedno misli, da je turbulenten, saj so spremembe, ki jih posameznik doživlja, predvsem spremembe nas samih), je še toliko bolj pomembno, da zaupamo znanosti in z njeno pomočjo vse sile usmerimo v vizijo o prihodnjem razvoju. Spremembe – tudi tiste osebne – bodo tako veliko lažje.