Manj žice, več razuma

Prireditve ZRC SAZU 29. septembra 2022
Datum objave: 26. september 2022

V četrtek, 29. septembra, vas vabimo na Novi trg 2, kjer bomo z vrsto prireditev počastili odstranitev rezilne žice z meje in pročelja stavbe ZRC SAZU.

10.00 – 20.00

Znanost med platnicami: Knjižni sejem ob 41-letnici ZRC SAZU in prvi obletnici selitve knjigarne Azil v nove prostore. Posebni ponudbi Založbe ZRC (41-odstotni popust na najbolj odmevne naslove v zadnjih dvajsetih letih delovanja Založbe ZRC) se bo pridružila posebna ponudba knjigarne Azil (10-odstotni popust na knjige, ki tematizirajo pomen in izzive znanosti).

Se še spomnite, kako smo lansko leto na Novem trgu s praznovanjem knjigarno Azil pospremili v nove prostore, ZRC SAZU pa v njegovo peto desetletje? Ker smo se imeli tako fino in ker obletnic ne gre ignorirati, letos spet praznujemo. Prvo svečko Azila 3.0 in ZRC-ovih enainštirideset skupaj upihnemo v četrtek, 29. septembra, ko bomo na Novem trgu slavili – znanost!

Kot se rado zgodi, ko se obhaja pomembne mejnike, smo se ob tej priliki pri Založbi ZRC nostalgični ozrli nazaj. Da bi kar najlepše počastili naše osrednje poslanstvo – ubesediti znanost –, bomo ta dan pripravili prav posebno ponudbo: za simbolnih 41 % bomo znižali najbolj odmevne naslove zadnjih dvajsetih let našega delovanja. Uganete, kateri so? Pridite mimo in dopolnite svojo domačo knjižnico. Znanost med platnice, znanost med ljudi!

11.00 – 13.30

Novinarska konferenca (z vmesnim odmorom s kavo in rogljički): Predstavljena bo bogata bera novosti Založbe ZRC, med katerimi so tako znanstvene monografije kot zgodovinski strip.

Nazadnje smo se na novinarski konferenci videli konec maja letos, odtlej pa je iz tiskarne prišla kar dvajseterica novih knjig. Zdi se, da je bila pandemija z vsemi zapiranji javnega življenja plodno obdobje za raziskovanje in pisanje!

16.00–23.30

Glasba in ples na Novem trgu ob sukanju plošč, za katero bo poskrbela DJ Nina Hudej.

17.30

Projekcija rezilne žice na pročelje stavbe ZRC SAZU

Razvpito rezilno žico, s katero je oblast novembra leta 2015 sklenila obvarovati Slovenijo pred prebežniki, letos naposled začenjajo odstranjevati z meja. Zato smo se odločili, da jo s pročelja ene od stavb ZRC SAZU snamemo tudi mi – le da nas je prehitel orkanski veter, ki je pihal po Ljubljani v začetku avgusta. Pravo žico smo zato do slovesne odstranitve nadomestili s projekcijo, za katero so poskrbeli pri Svetlobni gverili. Projekcija rezilne žice je na ogled vsak večer od ponedeljka, 26. septembra.

18.00

Iz Grosuplja do New Yorka. Razmisleki Louisa Adamiča za današnji svet

Pogovor ob izidu slovenskega prevoda prvega zvezka Adamičevega življenjskega dela Moja Amerika (Založba Sophia) v Atriju ZRC. O tem, zakaj so Adamičevi zapisi o migracijah in delavskem boju izpred skoraj sto let izjemnega pomena tudi za razmišljanje o današnjem času, se bo z Milanom Mrđenovićem, Blažem Gselmanom in Markom Jenkom pogovarjala prevajalka knjige Kristina Božič.

19.15

Sklepno dejanje snemanja žice

Ob slovesnem dogodku bo nekaj besed povedal dr. Oto Luthar, direktor ZRC SAZU, ki bo mikrofon zatem predal Igorju E. Bergantu, novinarju RTV Slovenija in borcu za javno televizijo.

Plakat