Skip to main content

22

SEP

10:00

Kako pripraviti načrt za spodbujanje raziskovalne integritete? Od razvoja do izvedbe

Izkušnje projekta SOPs4RI: Uvodna predstavitev s praktično delavnico


Osnovni podatki

22. september 2023 ob 10:00 do 22. september 2023 ob 14:00
Prešernova dvorana ZRC SAZU, Novi trg 4, Ljubljana
Opis

Skrb za raziskovalno integriteto ni le dobra praksa raziskovalnih organizacij, ampak čedalje bolj tudi zahtevani standard v okvirnih programih Evropske unije za raziskave in inovacije. Na dogodku bo Teodora Konach predstavila mehanizem »načrta za spodbujanje raziskovalne integritete« (Research Integrity Promotion Plan), ki je bil razvit v okviru evropskega projekta SOPs4RI. Na predstavitev in delavnico vabljeni vsi, ki na univerzah, fakultetah, inštitutih in drugih raziskovalnih organizacijah skrbite za raziskovalno integriteto in etiko.

Dogodek bo potekal v petek, 22. 9., v Prešernovi dvorani ZRC SAZU, Novi trg 4, Ljubljana. Na delavnico se lahko prijavite na naslov rok.bencin@zrc-sazu.si do ponedeljka, 18. 9.* Delavnica ne bo posneta, saj je namenjena praktičnim vidikom priprave načrta, prilagojenega posameznim univerzam in raziskovalnim organizacijam. Priporočena je udeležba ekipe (dve osebi ali več) iz posamezne ustanove. Prijavljeni prejmejo gradivo za delavnico po elektronski pošti. Vstop na uvodno predstavitev je možen brez prijave. Predstavitev in delavnica bosta potekali v angleškem jeziku.

Program:

10:00–11:00 Uvodna predstavitev načrta za spodbujanje raziskovalne integritete (RIPP)

11:20–14:00 Delavnica priprave RIPP

Podrobnejši opis:

Cilj evropskega projekta SOPs4RI je bil razviti orodja za krepitev kulture raziskovalne integritete. Ustvarili smo prilagodljivo in praktično predlogo načrta za spodbujanje raziskovalne integritete (Research Integrity Promotion Plan – RIPP) s spletnim orodjem za podporo in usmerjanje raziskovalnih organizacij in agencij za financiranje raziskav pri krepitvi raziskovalne integritete ter preprečevanju, odkrivanju in obravnavanju kršitev na tem področju.

V uvodni predstavitvi bo pojasnjena struktura načrta za spodbujanje raziskovalne integritete in spletni pripomočki SOPs4RI. Udeleženci bodo pridobili tudi širši pogled na pomen in zahteve glede izvajanja načrta za spodbujanje integritete raziskav v raziskovalnem okolju EU.

V drugem delu bo potekala praktična delavnica o razvijanju institucionalnega načrta za spodbujanje raziskovalne integritete. Delavnica je osnovana na načelih soustvarjanja in vzajemnega učenja. Udeleženci bodo podrobneje spoznali strukturo načrta za spodbujanje raziskovalne integritete in se praktično seznanili z metodami in strategijami, ki jih lahko prilagodijo in uporabijo v svojih organizacijah.

Izmenjava mnenj, sklepi in priporočila z delavnice bodo dobro izhodišče za nadaljnjo širitev institucionalne razprave o temah, kot so: kako okrepiti in spodbujati raziskovalno integriteto, kako spodbuditi organizacijske spremembe v smeri bolj odgovorne raziskovalne kulture, kako opredeliti in aktivirati ključne institucionalne deležnike in glavne spodbujevalce takšnih sprememb, kakšni so potrebni viri za te procese, kakšne izzive lahko pričakujemo na poti in kako jih premagati.

Teodora Konach je raziskovalka in izvajalka izobraževanj pri Avstrijski agenciji za integriteto raziskav (OeAWI), kjer vodi projektne raziskovalne dejavnosti. Pri OeAWI je odgovorna tudi za programe usposabljanja in preventivne programe. Leta 2023 se je Teodora pridružila Evropskemu združenju raziskovalnih menedžerjev in administratorjev EARMA kot vodja projektov in raziskovalna analitičarka. Tam sodeluje pri projektih na področju raziskovalne integritete in etike, ki jih financira EU, ter koordinira evropsko Mrežo uradnikov za etiko in raziskovalno integriteto (ERION). Od leta 2019 Teodora kot zunanja strokovnjakinja in ocenjevalka sodeluje z Evropsko izvajalsko agencijo za raziskave (REA), Evropsko izvajalsko agencijo za izobraževanje in kulturo (EACEA) in Svetom Evrope.

Dogodek organiziramo v okviru CRP projekta Etika, integriteta in enakost spolov v raziskovalnem prostoru Slovenije: med politikami in njihovo implementacijo, ki ga izvajamo na ZRC SAZU, financirata pa ga Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije in Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije.

V okviru projekta smo organizirali tudi posvet »Dobre prakse integritete in enakosti spolov v raziskovanju: primeri iz Avstrije«. Posnetki predstavitev so dosegljivi na tej povezavi.

 

* Posredovane kontaktne informacije so zaupne in namenjene izključno organizaciji tega dogodka.