22

APR

18:00

Einstein za socializem in za svobodo govora

Pogovor ob izidu knjige iz zbirke Pamflet


Osnovni Podatki

22. april 2021 ob 18:00
Atrij ZRC in Youtube kanal ZRC
Opis

Spoštovane in spoštovani!

Ob izidu nove knjige iz zbirke Pamflet z naslovom Za socializem in svobodo mišljenja (Založba ZRC, 2021), ki prinaša tri besedila Alberta Einsteina, bomo v četrtek, 22. aprila, ob 18. uri priredili pogovor, pri katerem bodo sodelovali:
 
Tomaž Mastnak, raziskovalec in predavatelj, pisec spremne besede in sourednik knjige,
Mojca Žerak, članica društva Iskra in politična aktivistka
in Jernej Kaluža, raziskovalec na Fakulteti za družbene vede.
 

V pogovoru se bodo dotaknili ključnih vprašanj, ki jih odpirajo besedila knjižice, napisana v »obdobju pomračitve ali razkroja uma«, kakor je poudaril pisec spremne besede, in kot odziv na »grožnje svobodi mišljenja«. Zato bo razpravljavce bolj kot Einsteinova definicija svobode mišljenja in socializma zanimala njegova gesta, s katero je odprl javni prostora za razpravo o obeh pojmih. Nenazadnje pa tudi vprašanje, kako »socializem« figurira v današnjem javnem nastopanju in kako se pojem uporablja v političnih razpravah tukaj in zdaj.

 
Pogovor bo mogoče spremljati v živo na YouTube kanalu ZRC SAZU.
Prenos v živo bo dosegljiv na tej povezavi: https://youtu.be/UPoUemqf-WQ.
 
V knjižici Za socializem in svobodo mišljenja so prevedena tri krajša besedila Alberta Einsteina, govor »Na srečanju za svobodo mišljenja«, izjava »Za organizacijo intelektualnih delavcev« in razprava »Zakaj socializem?«. Besedila so dober zgled boja za razmere, ki omogočajo razmišljanje o družbi in še posebej razvoj družboslovja. Einstein je leta 1949 podprl tudi socializem, med drugim zato, ker je nujno potrebna svobodna in nemotena razprava o problemih kapitalizma in o rešitvah, ki jih je ponujal socializem, postala tabu. Kljub vsej navidezni svobodi izražanja je takšna razprava danes ponovno tabu in je še nujnejša kot takrat, ko se je zanjo zavzel Einstein.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Organizator: Knjigarna AZIL v sodelovanju z Založbo ZRC in ob podpori Javne agencije za knjigo Republike Slovenije.